вторник, 29 март 2016 г.

Контрасти, тайни или приказки

Време е за ново предизвикателство в Картишок.
Този месец темата е "Контрасти, тайни или приказки", спонсор е Бо и нейния онлайн магазин b-wow.net, а наградата за победителя е ваучер на стойност 30 лв.

Моето вдъхновение за вас е този триптих, с който се надявам да Ви предизвикам за участие. С моя проект, аз опитах да докажа, че не са нужни много и скъпи материали и инструменти. Нужна е само идея, импулс, вдъхновение и желание за експериментиране. 


Всичко започна с тази снимка. Много е въздействаща, нали?!


Освен снимката, в статията на предизвикателството, shMe се постара да направи една доста широка рамка, в която всеки ще може да открие себе си и своето усещане по темата. За още по-голямо улеснение, този месец ще приемаме и не-толкова mix media проекти. Въпреки, че в правенето на картички има толкова много техники, които спокойно могат да се смесят успешно напоследък чета доста коментари за това как били нужни много материали и то все много скъпи.
За мен също си беше предизвикателство, но за разлика от Вас, аз трябваше да направя проекта си предварително :)
Аз играя по повечето изброени точки в рамката на shMe: рамката на средната плочка е с келтски мотив, използвам контрасти, както и цветовете от снимката. А тази градина от сънищата... е почти като в приказка, само дето съня е малко като хорър с тая пеперуда с човешко лице, но пък кой знае какви са лицата на пеперудите на сън?!
Имах толкова много идеи, че дълго се чудих коя да започна. Първата ми асоциация беше с Пипи Дългото чорапче, след това не знам защо се сетих за Мери Попинз. Докато се чудех коя да сложа на страничка, ми хрумна една тъмна горска сцена с войник и магьосница...
И така до онзи ден, когато времето ме притисна и най-накрая седнах да направя нещо.
Случвало ли ви се е, съвсем случайно да ви попадне нещо пред погледа и най-изненадващо, точно то да се окаже най-важния елемент? А после толкова лесно да се подредят и детайлите,  отново рециклирани :)
В моя случай това се оказаха три изрезки от мукава, които "видях" закачени с халки да образуват пано. Явно стана, че отново ще рециклирам и затова предварително реших да използвам алтернативни материали и инструменти(домашно забъркани смески например).


Разрових в кутията с боклучки за рециклиране и в кутията с декорации и така плетеното цвете, металната закачалка от химикал, части от кондензатор, пеперудите останали от предишен проект и разни отливки, правени за други проекти намериха своето място. 
Отрязах парчетата мукава в размери, които ми харесват и им пробих дупки. Покрих всичко много обилно с домашно правеното ми гесо. Рецептата може да бъде намерена във файла "Домашно забъркани разни" във Фейсбук групата "Mix media Картишоци".
Следващата стъпка беше да придам някакъв релеф. Отдавна имах купен този гипс и само го бях пробвала, а сега "случайно" ми попадна в ръката, докато отварях кутията с релефни пасти. 


Много съм доволна от фината структура, мекотата и еластичността на гипса. Нанесох го със стара карта, а релефа направих с подръчни средства - кука за плетене на дантели. 
Много ми се иска да насърча всеки, който се колебае дали да опита тази "mix media" - лесно е, приятно е и освен това има много алтернативни начини да се използват материали и инструменти на достъпни за всеки цени, както и да се забъркват домашни смеси, с които много успешно се постига ефекта на скъпите материали.

 

И като че ли за да опровергая себе си, следващата снимка е на цели 3 молда, които са си скъпичко удоволствие. Но веднага ще ви предложа да изгледате клипче в YouTube, в което една руска крафтърка показва, как може да се направи молд само със строителен силикон и нишесте. Аз използвах горещ силикон вместо глина, защото фигурите по паното са доста и няма да е добре да не натежават прекалено. Да си призная, предпочитам да работя с горещия силикон, първо защото ми излиза по-евтино, и най-вече защото не обичам да чакам, а силикона изстива много по-бързо, отколкото изсъхва глината. Покрих всички приготвени детайли с гесо, а след това с черна акрилна боя. 

 

Докато си правех отливките, гипса почти изсъхна. Изсуших трите пана със сешоар, защото уреда за горещ въздух е доста агресивен понякога към релефната паста, ако не се внимава, а аз май не съм от най-внимателните ;) Подредих си детайлите и видях, че всъщност зелената пеперуда не е толкова подходяща, колкото синята. Така че, покрих с глоси и крилата на синята. 

При нанасяне само изглежда бяло, но всъщност изсъхна абсолютно прозрачно.
 

Е, тук вече няма как, ще трябва да се използват и няколко специални боички, които аз смесих с вакс паста сребро и на места нанасях с четка, а на други - с пръст. По късно открих в кутията си със съкровища една ефектна пудра - бяло злато, която използвах преди да се сдобия с металиковите акрилни боички и вакс пасти, просто я добавях към някоя боичка и тя заблестяваше чудно :)


Залепих всичко с 3D Gloss gel, но мисля, че горещият силикон би свършил същата работа.
Така че, моят проект доказва, че може и без много специални материали и инструменти.
А сега е Ваш ред. Оставам в очакване на контрастно-тайните Ви приказни проекти.

Благодаря, че бяхте с мен!
ваша:

9 коментара:

 1. Beautiful! Thanks for joining us at Scrapping 4 Fun :)

  ОтговорИзтриване
 2. Hey,
  beautiful work and a nice tutorial
  Thank you for taking part in the challenge on Scrapping4funChallenges
  Agnieszka DT

  ОтговорИзтриване
 3. Amazing transformation of ordinary things, to something so beautiful. Beautiful mix media project. Great seeing you at Scrapping4fun
  Tina dt

  ОтговорИзтриване
 4. Great textured panels. Thanks for joining us on A Vintage Journey.
  Alison x

  ОтговорИзтриване
 5. Very beautiful!!!! Awesome texture and design!
  Thank you so much for playing along with us at SanDee&amelie's Steampunk Challenges, Irena!

  Claudia x

  ОтговорИзтриване
 6. Lovely Garden creation
  Thank you for your entry at Scrapping4funChallenges.
  Have a great weekend
  Rachelle DT
  http://scrapping4funchallenges.blogspot.com

  ОтговорИзтриване
 7. Много ефектно и приказно... напомня ми за тайната градина...

  ОтговорИзтриване
 8. Very interesting piece of art! Thank you for playing along with us on Mixed Media World!

  ОтговорИзтриване